Menü Kapat

Mcgill Üniversitesi Üzerine

Mcgill Üniversitesi Üzerine - Kanada Exchange Rehberi - Kanada Yaşam Masrafları
Mcgill Üniversitesi Üzerine – Kanada Exchange Rehberi – Kanada Yaşam Masrafları

Kanada serüvenimde en fazla vakit geçirdiğim noktaya geri dönüş vakti. Mcgill Üniversitesi… Bir dönem Exchange öğrencisi olarak bulunduğum Mcgill Üniversitesini genel olarak anlatacağım bu yazıda kendi tecrübelerimle birlikte bir Exchange rehberi gibi olmasını da diliyorum. Kanada’ya exchange’e gitmek isteyenlerin de faydalanacağı birkaç bilgiyi ekleyeceğim yazıda her konuya değinmeye çalışacağım.

Mcgill Üniversitesi 1821 yılında Mount Royal’in eteklerine kurulu Montreal’in İngilizce eğitim veren biricik yegane üniversitesi. QS Ranking, Times Higher Education tarafından da sürekli yüksek sıralamalarda (nominal değer vermek istemiyorum, sürekli başka parametrelere göre değişiyor) yer alan üniversitede 40,000’e yakın öğrenci bulunuyor. Bunların birisi Montreal şehir merkezinde bulunan ana kampüs, diğeri de “West Island”in ucunda bulunan Macdonald kampüsü. Macdonald’a hiç gitmedim, bu yüzden anlatacaklarım tamamen ana kampüsle ilgili. Ama gitmeden önce yapılacak birkaç hazırlıktan bahsedelim.

Kanada’ya Ne Zaman Gitmek Gerekir?

Kanada’da okullarda iki dönem var. Fall ve Winter. Ben Fall döneminde gittiğim için biraz soğuk olur endişem vardı fakat hiç de beklediğim gibi olmadı. 25 Ağustos’ta vardıktan sonra Aralık ayının başlarına kadar nispeten de inanılmaz bir soğuk görmedim. Tabii ki Türkiye’ye göre çok daha soğuktu fakat yine de baş edilebilir bir soğukluğu vardı. Bu yüzden Kanada’ya exchange’e gitmek isteyenlerin Fall döneminde gitmesini tavsiye ederim.

Study in Canada Bursu ve Başvurusu

Study in Canada bursu, Kanada hükümetinin verdiği kısa dönemli eğitim programları harcamalarını karşılayan bir burs. Toplam 10,200 Kanada Doları olan ve 4 aydaki harcamaları karşılayan bu burs türü belli başlı ülke öğrencilerine veriliyor. Bunların arasında Türkiye de var. Study In Canada bursunu almak için aşağıdaki ülkelerden birisinin vatandaşı olmanız gerekiyor:

  • Asya: Bangladeş, Nepal, Tayvan
  • Avrupa: Türkiye, Ukrayna
  • Ortadoğu ve Kuzey Afrika: Cezayir, Mısır, Ürdün, Fas, Tunus
  • Afrika: Burkina Faso, Etiyopya, Gana, Fildişi Sahilleri, Kenya, Nijerya, Rwanda, Senegal, Tanzanya, Uganda

Bursu aldığınız takdirde toplamda 10.200 Kanada dolarlık bursunu nakit olarak almıyorsunuz. Bir portalı olduğu takdirde oraya yüklemenizi yapıyorsunuz, fiş veya faturası ile. Sonrasında da sizin banka hesabınıza ödemenizi yapıyorlar. Bunun için sanırım Kanada banka hesabı açmanız gerekiyor. Bursun karşıladığı harcamalar da belli başlıkların altında olmalı. Bu harcamalar:

  • Vize veya öğrenim/çalışma izni ücretleri
  • En doğrudan ve ekonomik rota üzerinden uçak bileti
  • Sağlık sigortası
  • Konaklama, su, elektrik gibi yaşam giderleri ve gıda
  • Toplu taşıma bileti de dahil olmak üzere yerel ulaşım
  • Çalışma veya araştırma için gerekli kitaplar ve malzemeler (bilgisayarlar ve diğer ekipmanlar hariç)

Daha önceden Toronto ve Victoria Üniversitelerinde Exchange için burs çıkan arkadaşlarım oldu. Fakat Mcgill Üniversitesinde bu bursu kazanan olduğunu duymadım. Her ne kadar diğer üniversitelerden daha yüksek olsa da, başvuranın puanı daha yüksek olsa da Quebec, Kanada arasındaki gerili ilişkilerinden dolayı çıkmıyor diye bir yorum almıştım zamanında. Ama dediğim gibi bu sadece bir duyum ve yorum. Bu anlamda neden gerilimin olduğunu Kanada Üzerine yazımdan okuyabilirsiniz.

Mcgill Üniversitesi Ücretleri Ne Kadar?

Mcgill Üniversitesinin ücretlendirmesi biraz karmaşık. 3 farklı fiyatlandırma politikası olan üniversitenin sınıfları şu şekilde: Québécois, Non-Québécois Canadian Resident, International. Gelin beraber ne anlama geliyor bakalım.

Québécois, Quebecer ne demek?

Quebec eyaletinde oturum izni olan herkes Québécois olarak geçmekte. Quebec eyaletinde bulunduğundan dolayı üniversite, buranın vatandaşlarına daha ucuz olarak hizmet veriyor. Fakat bu fiyat farkı az buz değil. Gerçekten arada inanılmaz uçurum var. İşletme fakültesi üzerinden yıllık ücretlendirmeleri ekliyorum kıyaslama yapabilmek adına. Fakat Exchange öğrencileri için endişelenmeye gerek yok çünkü “Tuition Fee” ödemiyorlar. Ödemeleri gerekenleri aşağıda belirteceğim.

Mcgill Quebecois Tuition Fees

Non-Canadian International Students ise Quebec oturumu olmayan Kanadalıları ifade ediyor. Bu statüdeki öğrenciler ise şu sıralar eylemde. Bunun sebebi ise Quebec hükümetinin Non-Quebec Canadian öğrencilerin ödemelerini yaklaşık %100 arttırması. Bunun yüzünden Mcgill’de birkaç fakülte kapanma tehlikesiyle karşı karşıya çünkü öğrencilerinin büyük bir kısmı Kanada’dan gelen öğrencilerde. Neyse, birkaç haber linki ekliyorum ki hep beraber bakabilelim.

Mcgill Non-Canadian Tuition Fees

Mcgill International Students Ücreti Ne Kadar?

Mcgill Üniversitesi International Students, yani uluslararası öğrenci ücretleri hayli yüksek. Fakat “French Mobility Program” altında bazı ayrıcalıklar olabiliyor. Bunların detaylarını pek bilmemekle birlikte Fransa’dan ve Fransız okullarından gelen öğrencilere bir ayrıcalık tanındığını düşünüyorum. Non-Quebec Canadian Fee ödüyor bu arkadaşlar da. Aşağıda ise BCom yani İşletme fakültesi üzerinde International Students Tuition Fee’leri paylaşıyorum.

Haber için tıklayın.

Mcgill International Students Tuition Fees

Hayli fazla teknik detaydan bahsettikten sonra kendi deneyimlerimle okul hakkında bahsetmek isterim. Mcgill Üniversitesi direkt cadde üzerinde kendine ait çok güzel bir kampüsü olan okul. Mount Royal eteklerine kurulmuş okulun yokuşu bana sürekli Güney Kampüsü anımsatıyordu. Benim tüm derslerim “Desautels Faculty of Management” yani işletme fakültesinde olduğu için Bronfman Building ve Armstrong Buildinglerde ders aldım. Dersler 80-85 dakika olmak üzere işleniyor.

Dünya genelinde olduğu gibi işletme fakültesinin binaları yeni ve güzel. Hiçbir dersi normal derslik şeklinde işlediğimi hatırlamıyorum. Hepsi amfi gibi oval bir oturma düzeninin etrafındaydı. Diğer binalarda derslikler nasıldır bilemiyorum. İşletme fakültesi caddeye en yakın bina olduğundan toplu ulaşım ile en kolay ulaşılabilen fakülte. Peel durağından 3 dakika yürüme ile fakülteye ulaşabiliyorsunuz.

Fakülteden çıktıktan sonra dağa doğru dümdüz yürürseniz dağın tepesine çıkabilirsiniz. Ama Peel Street’den birazcık dağa doğru devam edip sola baktığınızda ise SSMU Building var. Students’ Society of McGill University, yani aslında öğrenci binası. Tüm kulüpler buraya bağlı ve birçoğunun odası da burada. İçeride rahat koltukların bulunduğu, etkinliklerin düzenlendiği bir yer. Aynı zamanda okulun ana mescidi de burada bulunuyor. Cuma namazları ise Muslim Students Association of Mcgill tarafından organize ediliyor ve büyük bir balo odasına seccadeler serilerek kılınıyor. İki tane peş peşe kılınan Cuma namazlarının hutbeleri Arapça-İngilizce karışık oluyor ama akıcı ve anlaşılır. Bunun yanı sıra MSA sık bir şekilde iftar organizasyonları yapıyor ve bunların gelirleri hayır amaçlı kullanılıyor. Fakat burada MSA bir kulüp olarak değil bir topluluk olarak geçiyor ve kulüplerden daha fazla avantajları var, etkinlik izni olsun, bütçe olsun vs.

Mcgill’de Üniversite Kulüpleri var mı?

Kulüplere gelecek olursak da benim genelde aktivitelerine katıldığım TSSMU vardı. O da Turkish Student Society of Mcgill University. Burada farklı farklı aktiviteler organize edildi, 29 Ekim kutlandı, 10 Kasım anıldı ve sıcak bir ortam oluşturulmuş. Bunun sebeplerinden bir tanesi en kalabalık Türk öğrenci topluluğun burada olması, yaklaşık 200 öğrenci, bir de gelen öğrencilerin Fransız veya Amerikan liselerinden zaten arkadaş grubu olarak gelmeleri. Düzenli bir kulüp aktivitesi bulunmamasına rağmen öğrenciler zaten genelde bir arada bulunduklarından dolayı da tanışıklıklar çok.

Bunların yanı sıra Mcgill’de çok fazla kulüp var. Binicilikten eskrime kadar spor dalları da gelişmiş. En önemli spor tabii ki buz hokeyi fakat benim gittiğim maçta 2-7 yenildiler. Üzücü bir hadiseydi.

Binalara geri dönecek olursa en ikonik bina “Arts” binası. Eski sütunları, kurucular imzaları ve fayanslarıyla bohem ve hoş bir bina. Zaten Mcgill yazınca direkt bu binanın fotoğrafları çıkıyor. Boğaziçi’nin İİBF’si diyebiliriz kendilerine. Bunun üstünde de kocaman bir saha var. Buranın üstünde de terk edilmiş hastaneler. Bu hastanelerin terk edilmesi aslında kapatılması. Buralarda direkt insan aklıyla ilgili deneyler yapıldığı için, sanırım ki izinsiz, bu binalar kapatılmış. Okumak isteyenleri bu bağlantıya davet ediyorum.

Mcgill’de Yurtlar ve Yemekhaneler

Mcgill’in en sevdiğim özelliklerinden bir tanesi yemekhanesinin olmaması. Toplu bir alan yok. Onun yerine Mcgill’in yurtları denilen Mcgill residentlerinin altında kafeterya gibi yerler var ve yurt öğrencileri de oradan yemeklerini yiyorlar. Yemekler çok ucuz değil ama sınırsız olduğu için doyabilirsiniz. Zaten her binada mikrodalga olduğu için herkes evinden getiriyor gibi bir şey. Bu kültürün bizim okullarımıza da gelmesi lazım.

Kanada’da Yaşam Masrafları

Kanada’da yaşam masraflarından bahsedecek olursak ilk önce kur seviyelerinden bahsetmek gerekiyor. Kanada’da şu anda Kanada Doları kullanılıyor ve 27 Ocak 2023 tarihi ile 1 CAD – Kanada Doları 22.49 Türk Lirasına tekabül ediyor. İleriki günlerde ne olacağı belli olmadığından dolayı ben USD ile hesaplıyordum. 1 USD – Amerikan Doları ise 1.35 CAD ediyor.

Kur seviyelerinden çıkıp masraf kalemlerine gelecek olursak exchange’e giden birisinin masraf kalemleri inanılmaz derece basit:

  • Konaklama
  • Okul Ücretleri
  • Market Alışverişi
  • Ulaşım
  • Ek harcamalar

Bu harcamalara baktığımızda ise konaklama giderleri çok değişken. Örneğin downtown’da bir yer 1000 dolar iken hafif uzaklıkta bir yer ise 600 dolara kadar düşebiliyor. Bu manada özellikle toplu taşıma bulunan yerleri tercih etmeniz inanılmaz derecede masrafları düşürecektir. Ama burada şehir faktörü çok önemli. Toronto ile Montreal’de kiralar inanılmaz farklı. Vancouver ise bambaşka bir lig. En ucuzu ise Montreal’miş.

Okul ücretleri kalemine gelecek olursak ise “tuition fee” kısmını ödemiyorsunuz. Ama bazı sağlık sigortaları ve derslerde kullanılan materyallerin telif ücretlerini ödemek durumunda kalabiliyorsunuz. 100 doları aşmayan bu ücretlerin yanı sıra bir de gym ücreti vardı. Tabii ki tercihen alınan ve birçok yere çok daha uyguna verilen bu hizmeti ben aldım ama kullanmadım. Çok uzaktı… Sonradan fark ettim.

Market alışverişine gelecek olursak 200 dolar sizi yaşatır. Tabii bunun üst baremi yok. Ulaşım ise aylık abonmanlık şeklinde ortalama 80 dolara geliyor. Öğrenci indirimi ve normal ücretin ortalamasını aldım ama taksi vs. derken birazcık daha artabilir. Ek harcamalar ise sizin kendinize bağlı tamamen.

Bu yazının yayınlanması biraz değil fazlaca gecikti. O yüzden anlatmak istediğim daha çok şey olmasına rağmen burada bırakmak durumunda kalıyorum. Umarım Mcgill Üniversitesi hakkında yazmış olduğum bu yazı Kanada’ya Exchange programına gitmek isteyen öğrenciler için bir rehber niteliğinde olur. Detaylı soruları olanlar ise her zaman bana ulaşabilirler. Mail adresim sayfanın içinde bir yerlerde mevcut. Sadece bu yazı değil, Kanada hakkındaki diğer yazılarımı da okumayı asla ama asla unutmayın.

Bolca aramalar ve sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir