Menü Kapat

Kharkiv Şehir Rozeti

Merhabalar. Rozetlerimin kendi anlamlarından yola çıkarak bir şekilde kendi blog/fikir paylaşımlarını da yapacağım bir yazılar silsilesi oluşturmaktan bahsetmiştim. Bu yazılara günün anlam ve önemine istinaden Kharkiv şehir rozeti ve onun hikayesiyle başlamak isterim. Nasıl bu hale geldi?

Öncelikle Kharkiv şehrinin kendisinden başlamak gerekirse “Harkov” veya “Harkiv” olarak telaffuz ediliyor dilimizde. Tarihsel anlatısını uzun uzadıya yazmak isterdim. Ama benim yararlanacağım kaynaklara sizler de erişebilirsiniz bu yüzden bu bağlantıya tıklayarak daha fazla bilgi edinebileceğinizi düşünüyorum. Bir de bu.

Gördüğünüz gibi rozetin ana rengi yeşil. (Ön Kısım fotoğrafı için tıklayın) Burada karşımıza Ancient Russia ibaresiyle “Caduceus” ve “Cornucopia” çıkıyor. “Caduceus” Hermes’in asası olarak geçiyor ve ticareti simgeliyor. Birçoğumuz bu asanın tıpla (Medical) bağlantılı olduğunu düşünürdük. Açıkçası ben de araştırmadan öyle düşündüm ve anlam yüklemesini biraz ona göre yapmıştım. Ama ticaret, ticaretteki bereket ve adaleti simgeliyor aslında.

“Cornucopia” ise bereket boynuzu olarak geçiyor ve Hades tarafından taşınıyor ilginçtir ki. Başka bir rivayete göre ise Zeus’un dadısı Amalthea’ya bağlanıyor. Kısacası bereket diyebiliriz aslında. Bunun sebebinin de Kharkiv şehrinin vakti zamanında tarım şehri olmasıdır diye düşünüyorum.

Kharkiv şehir rozetinin en dramatik yanı ise adaleti gizliden temsil etmesi diye düşünüyorum. Bir şehrin kalkınması için tarım ve ticaretin ne derece önemli olduğu, nasıl birlikte götürülmesi gerektiğinin çok önemli olduğunu bizlere göstermeye çalışıyor olabilir mi? Belki de bizim tıp anlamamızı istiyor olabilir. Peki bizi tıp düşünecek hale ne getirdi? Tıpa verdiğimiz önem? İnsana verdiğimiz önem? İnsan neydi ki? İnsanın içinde bulundurduğu yapıt ne? denklemi mi? İnsan = Adil denklemi mi? İnsan = Hata mı? Yoksa İnsan = İnsan mı? Ne hallere düştük? Kendimizi sorgulamadan denklemlere kapılır olduk. Şu hale bakın!

Adalet nedir? Kim adildir? Peşin hüküm veren mi? Serbest çağrışımla parmaklarımı bıraksam daha birçok anlamsız cümleler de devam edecek belki de. Sizin vaktinizi almak istemem. Diğer yazılarımda, diğer rozetlerimle alakalı küçük küçük bilgiler paylaşmaya çalışacağım.

Afiyetle,

AE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir