Binicilik hakkında tecrübelerimin bir kısmını paylaşmıştım. Bu yazımda da aklımda kalan 1-2 noktaya değinmek istiyorum. Bunlardan bazıları evde antrenman, bir kısmı ise malumatfuruşa kaçabilecek bilgiler. Binicilik tecrübelerim umarım sizlere biraz biraz yararlı olur.
Evde Antrenman Yapmak
Malumunuz birçoğumuzun çiftliği yok ve haftanın her günü her saati ata binmeye vakit bulamıyoruz. Bu yüzden ata binmede kullandığımız birçok kasımız zayıf kalıyor. Bu da özellikle otur-kalk hareketlerinde, eyer üzerinde dengeyi sağlamada önemli bir etken. Bundan mütevellit kaslarımızı aktif tutabilmek için araştırdığım birkaç egzersizi sizlerle paylaşmak istedim. Açıkçası daha verimli olanları mevcuttur ama ben bunlarla şimdilik devam ediyorum. Herhangi birini günde en az bir defa yapmaya çalışıyorum.
- Karın Bölgesi Egzersizi için bu linke tıklayın
- Bacak Bölgesi Egzersizi için bu linke tıklayın
- Denge Sağlama Egzersizi için bu linke tıklayın
En Çok Duyacağınız Uyarılar
Sanıyorum bu uyarılar şahsıma yapılmış olabilir. Ama ben en çok bunları duyduğum için bunları sizlerle paylaşmak istedim. Birinci olarak “topuklar aşağı“. Açıkçası ne kadar doğru yaptığına inansam da sanıyorum ki hala tam olarak topuklarım aşağıya bakmıyor. İkincil olarak da “dizginler gergin/eşit“. Bunu da çok duyacaksınızdır. Bazen anlayamıyorum. Dizginler eşit olmasına rağmen eşit olmuyor veya gergin olmamasına rağmen gergin değil. İlginç bir durum. Zaten dizginler aşağıda olmazsa olmazlardan
Peki dizginler neden aşağıda durmalı? Bunun sebebi atınızla olan iletişimi kesmemek adına. Eğer eliniz yükselir veya açılırsa atınız sizi kaçırabilir. Sportif/Anavan denilen bir sürüş tarzı da mevcut. Otur-kalk sürüşten daha rahat ama daha zor. İlk başta ayağınızın esneklik kazanması lazım.
Ek bir bilgi vermek gerekirse atın boyun kısmı çok kuvvetli ve sinirlerin bulunmadığı bir alan. O yüzden anavan sürüşte ara sıra destek almanız ideal fakat çok abartmayın. Engel atlama kısmında da ani sportif durumlara kalkış olacağından mütevellit öğrenmeniz “vital“.
Attan indikten sonra kesin ama kesin şekilde atınıza teşekkür etmeyi unutmayın. Atın sol boyun kısmından onu severseniz veya iki üç kere pat pat okşaması yaparsanız o sizin teşekkür ettiğinizi anlayacaktır. Aynı zamanda attan indiğiniz zaman eğer üzengileri toplarsanız at sürücüsünün siz olduğunu anlayacak ve sizi daha çok sevecektir(benim iddiam).
Şimdilik binicilik tecrübelerim hakkında yazacaklarım ve toparlayacaklarım bu kadar. Binicilik hakkında başka tecrübelerimi diğer yazımda bahsetmiştim. Bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.